Predstavljamo: Dušan Obradović, potpredsednik SAAF

528

Na minuloj sednici Skupštine SAAF, održanoj u Vrdniku, na poziciju potpredsednika i novog člana UO, izabran je Dušan Obradović. Zajedno sa predsednikom SAAF Vukom Dinčićem, Obradović će u narednom periodu predstavljati  pokretačku snagu ujedinjenog saveza.
Mladi i vrlo agilni Kragujevčanin, završava Fakultet političkih nauka, ali je paralelno angažovan u velikom broju aktivnosti vezano za politiku i nevladin sektor. Poslovi koje će obavljati u SAAF su izuzetno odgovorni, jer će biti zadužen za rad svih sprskih reperzentativnih selekcija.
Prilikom obraćanja delegatima Skupštine SAAF-a, Obradović je okvirno informisao prisutne o svom budućem angažovanju. Kroz njegove izjave, koristimo priliku da vas upoznamo sa Dušanom Obradovićem, ali i predstojećim aktivnostima asocijacije.
Moramo da formiramo neke organe i instuticije vezano za reprezentaciju, a tu pre svega mislim na direktora reprezentacije, ali i definisanje promotivnog tima. Ove i naredne godine ćemo težišno biti usmereni ka juniorima, pa želimo da podignemo rad tog dela na što je moguće profesionalniji nivo. Naš plan zavisi od finansijskih sredstava, koja će sigurno determinisati naš budući rad.
Rukave treba zasukati već tokom juniorske lige, jer sledi prva obaveza prijavljivanja kandidata za juniorski nacionalni tim koji će se suprotstaviti Francuzima 2011. godine u meču baraža za Evropsko prvenstvo u Španiji.
– U narednih mesec dana moramo da napravimo spisak od 75 juniora rođenih 1992. godine. Još pre ujedinjenja napravili smo ozbiljan uspeh plasmanom među osam najboljih. Sada preostaje da pokušamo da učinimo još jedan podvig i kvalifikujemo se za prvenstvo koje je na programu u Španiji.
Ideja je da se juniorskoj reprezentaciji obezbede maksimalni uslovi za rad i pripreme. Sama juniorska liga koja je u toku će u velikoj meri olakšati posao stručnom štabu, koji će imati mnogo bolji uvid u kvalitete svih aktera.
– Planiramo da u novembru održimo prvi kamp juniorske reprezentacije. Ideja je da stručni štab poziva kandidate za reprezentaciju, a ne da ih šalju klubovi, kao što je to u prethodnom slučaju bilo. Za tako nešto sada postoje uslovi, pa se nadam da će to doneti boljitak. Bitno je da se nastavi kontinuitet rada. Neće biti lako napraviti pobedničku emociju, poput one koja je bila prisutna tokom kvalifikacionog turnira u Kragujevcu, ali idemo ka tome.
Posle prvog kampa, planirano je još aktivnostui juniorskog tima Srbije do okršaja sa „galskim petlovima“.
Posle prvog kampa, na proleće bi trebalo da se održi i drugi, jer već 6. marta planiramo da u Beču odigramo prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Austrije. Biće nam to generalna proba za Francuze, ali i njima za baraž sa Rusima. Poslednji termin reprezentativnog okupljanja bi bio i najozbiljniji, ali će zavisiti od finansijskih mogućnosti. Želimo da bar 4-5 dana juniori provedu zajedno uoči gostovanja u Parizu, čime bi bismo finiširali pripreme za taj meč.
Dom reprezentacije u narednom periodu trebalo bi da bude u Kragujevcu. Šumadijska prestonica se odlično pokazala kao organizator kvalifikacionog turnira juniora, pa će se nastaviti utabanim stazama.
– Imamo odličnu saradnju sa Gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem, koji je sa 15.000 evra pomogao organizaciju kvalifikacionog turnira. Veliki je ljubitelj američkog fudbala, a istakao je da su u perspektivi reprezentativni kampovi dobrodošli. Postoji nagoveštaj da će se graditi centar za reprezentaciju na jednoj od najboljih lokacija u gradu.
Sa sada, seniorska reprezentacija će ostati u senci juniorske.
Bitno je da imamo seniorsku reprezentaciju, iako je već dugo nemamo. Međutim, trenutno nije vreme za prijateljska putovanja, ekskurzije i troškarenje. Zato ćemo ograničena finansijska sredstva uložiti u projekat juniora, jer ti klinci će stasati i biti tu 2012. godine, kada nas očekuju zvanične aktivnosti seniorske reprezentacije. Planiramo da podnesemo kanidaturu za domaćinstvo grupe C te godine, ali pre toga moramo da se preslišamo, da vidimo ko je sa nama, da li smo dovoljno ozbiljni da organizujemo takmičenje takvog formata.
To ne znači da neće biti okupljanja seniora.
– Ne bi bilo dobro da tokom naredne godine ne bude nijedne seniorske utakmice. Radićemo vredno na obezbeđivanju donacija, pojačanju međunarodne komunikacije, kako senioriski tim ne bi bio previše zapostavljen. Međutim, niko ne može da kaže da smo inverstirali previše u mlade. Od tog ulaganja će svi imati koristi, pa tražim razumevanje i podršku za taj projekat. Svi ćemo imati benefit kroz promociju američkog fudbala, ali i iskustvo koje će klinci steći kroz rad sa trenerima izvan matičnog kluba.
Posle ujedinjenja, Obradović je veliki optimista i smatra da se podrazumeva zakopavanje „ratnih sekira“.
– Pominjanje pobeđivanja je primitivno. Ako neko ne vidi opšti interes ujedinjenja, onda je to njegob problem. Molim da svi spuste loptu, neizmerno verujem predsedniku Vuku Dinčiću i znam da možemo da ostavirmo komunikaciju za opšte dobro američkog fudnala. Uložiću energiju dok sam ovde, ali i dok mi budete davali pravo, odnosno dok se budem osećao potrebnim. Neću biti potpredsednik koji diže ruku. Operativan sam i hoću ulogu u skladu sa težinom koju nosi funkcija potredsednika. Mendžment koji vodi američki fudbal voli ovaj sport, iako nismo, poput nekih, od početka svih dešavanja. Dok smo dobri, držite nas tu i pustite nas da radimo. Pustite da odlučujemo u kom smislu će cela priča ići, iako to nekad bude na štetu pojedinog kluba, ali u korist cele asocijacije.