Američki fudbal na srpsko-hrvatski način

605

Sportsko rivalstvo Srba i Hrvata odavno je poznato, ali u poslednje vreme dobija potpuno nove obrise. Neki naši fudbalski internacionalci već su se oprobali u hrvatskoj ligi, a priča novih članova novosadskih Vojvoda, finalista prošlogodišnje Superlige u američkom fudbalu, poglavlje je koje dodatno unapređuje komšijske odnose.

U eri modernog sporta nastupanje u drugoj državi gotovo po pravilu podrazumeva adekvatnu finasijsku nadoknadu i sve što za usluge vrhunskih igrača priliči. No, kada se tako nešto desi u amaterskom sportu, kakav je u Srbiji slučaj sa američkim fudbalom u kome samo najbolje pojedince neki klubovi stipendiraju, onda priča o hrvatskim sportistima koji redovno, o svom trošku, dolaze iz Zagreba na treninge i utakmice deluje gotovo nestvarno. A stvarna je, jer sedmorica momaka upravo to radi: petkom dolazi u Novi Sad gde radno provodi vikend, kako na treninzima tako i na utakmicama koje Vojvode igraju u domaćoj Superligi i regionalnoj Centralno-evropskoj ligi američkog fudbala.

Jedan od njih, Tomislav Katić, pojašnjava za Blicsport.rs odakle ideja da se oni upuste u ovu sportsku avanturu:

“U Zagrebu smo nakon četiri godine igranja u klubu Zagreb Tander, koji se neuspešno nadmetao u CEFL ligi, odlučili da osnujemo svoj klub, Zagreb Patriots. Kako je postavljanje kluba na noge zaista zahtevan i dugotrajan proces, to nam u ovoj fazi ne bi prečesto pružalo užitak igranja američkog fudbala. Bar ne u početku. Zato smo odlučili da prihvatimo poziv kluba iz Novog Sada, a presudila je činjenica da ćemo biti deo ekipe koja je igrački i trenerski na jednom zaista vrlo visokom nivou. Nas smo trenutno sedmorica i svake nedelje putujemo. Verujte, jedva čekamo petak i odlazak u Novi sad, tako da nam to ne predstavlja apsolutno nikakav problem”, kaže Katić za Blicsport.rs.

Sezona za novosadske Vojvode nije počela sjajno na međunarodnoj, ali sasvim fino ide na domaćoj sceni. Dva poraza u CEFL ligi i dva ubedljiva trijumfa u Superligi najava su novosadskog kluba za predstojeće veliko iskušenje: u nedelju od 14 časova na Adi gostuju šampionima, beogradskim Vukovima.

“Uprkos svim očekivanjima sezona u CEFL-u i nije počela sjajno po nas, jer se tu radi isključivo o kvalitetnijim ekipama koje ne dopuštaju protivniku da nekažnjeno greši. Mi smo i na utakmici protiv budimpeštanskih Vukova, ali i na utakmici protiv Ljubljane, koja nas je stvarno iznenadila svojim kvalitetom, napravili previše grešaka što nas je na kraju i dovelo do poraza. Verujem da ćemo te greške otkloniti u budućim nastupima i pokazati kvalitet koju kao tim imamo. U Superligi je situacija nešto drugačija. Nakon dva odigrana kola imamo učinak 2-0 i tu verujem da neće biti nikakvih iznenađenja, te da cemo zaigrati sa Vukovima u pleofu. Igrali smo sa Imperatorima iz Niša, te Vrbas Hantersima, a u oba meča rezultat je malo nerealno visok (43:6 i 47:7) jer ne prikazuje realno stanje koje se odigravalo na terenu. Pričam o dve zaista perspektivne ekipe. Vukovi su, sa druge strane, zaista ozbiljan tim koji je, nema sumnje, jedna od boljih ekipa na ovim prostorima. Uz pojačanja iz SAD i organizaciju koju imaju prerasli su nivo domaće lige, odavno. Pa opet, iako su favoriti pred utakmicu koja nam sledi u nedelju, samim time što igramo i na Adi na kojoj nisu zabeležili poraz, čini mi se četiri godine, verujem da će to biti zanimljiv duel. Pravi odnos snaga ćemo znati tek kada se taj susret završi”, kaže Katić.

Ovaj Zagrepčanin ne krije da Vojvode za koje nastupa sa svojih šest sunarodnika, ove sezone imaju visoke ciljeve.

“Osnovni cilj, što se tiče utakmica, je uvek bio – dati sve najbolje od sebe u svakom nastupu. Nije problem izgubiti ukoliko znaš da si uradio apsolutno sve da je dobiješ i znaš da si zadovoljan učinjenim na njoj. Moramo da smanjimo broj grešaka i, uz malo sreće u izbegavanju povreda kojih smo do sada imali na ključnim pozicijama, verujem da ćemo doći gde i pripadamo: finale u domaćoj, odnosno plejof u CEFL ligi”, zaključio je Tomislav Katić za Blicsport.rs.