Očekivanja učesnika turnira u fleg-fudbalu Trofej Beograda

623

Sve je spremno za ovogodišnji turnir za “Trofej Beograda” u fleg-fudbalu, koji će biti organizovan u subotu 26. decembra pod pokroviteljstvom gradskog sekretarijata za sport od 11 časova u sali IMR-a u Rakovici. Osam timova sa različitim ambicijama dolazi na ovo nadmetanje, ali i sa istim željama: da svi učesnici uživaju u ovom obliku američkog fudbala, da se odmere veština i znanje sa ostalim ekipama iz Srbije, a i da se utre put ka daljem razvoju fleg-fudbala, sporta koji će u 2010. doneti nova takmičenja, sa još više timova.

Sa možda najvećim iskustvom na “Trofej Beograda” stiže ekipa pirotskih Vitezova, koja je u Fleg ligi Srbije prethodno osvojila treće mesto. Njih na startu nadmetanja u Rakovici očekuje susret sa Vrbasom, a o samom nastupu govorio je predsednik kluba, Bojan Manojlović.

– Ovo je prilika da zaokružimo jednu, za nas, veoma uspešnu fleg sezonu. Trofej Beograda će nam posluziti da se nadmećemo sa ekipama sa kojima do sada nismo imali prilike da igramo i da isprobamo par novih igraca ali daleko od toga da dolazimo turistički. Iako je ovo, po svoj prilici, revijalan turnir, mi svaku utakmicu shvatamo ozbiljno, uvek se trudimo da damo svoj maksimum, a za koji plasman će to biti dovoljno, videcemo. Niko ne igra utakmicu sa ciljem da izgubi, naprotiv. Naravno, sim ekipama želimo puno sportske sreće, neka se klinci druže, nadmeću i neka najbolji pobedi, rekao je Bojan Manojlović, predsednik KAF Pirot Vitezovi.

Sa druge strane Mladenovac “Forestlanders”-i u čitavu priču ulaze sa željom da se kao debitanti u ovom vidu sporta pokažu dostojnim članovima scene u Srbiji. Pred nastup na “Trofeju Beograda”, gde ih u prvom meču očekuju Legionari iz Sremske Mitrovice, stanje i ambicije ekipe iz Mladenovca pojasnio je njihov predsednik i trener fleg-tima Željko Srećković:

– Rezultatski posmatrano, nemamo nikakav imperativ. “Fleg” je nešto potuno novo za nas, ekipu smo okupili pre deset dana, većina tih momaka već trenira sa prvim timom ali “fleg” je potpuno druga priča. Igračima sam poručio: “Od vas ne očekujem da osvojite turnir, da sve pobedite. Od vas se očekuje da izađete na teren, da se  zabavite  i rasterećeno odigrate svaki meč ali ozbiljno, skoncetrisano i da date sve od sebe”. Ovo je tek početak za nas. Ono što očekujemo to je da sadašnji tim pokupi dobra iskustva i da privuče svoje drugare da počnu da treniraju i da se naredne godine potpuno ozbiljno posvetimo kreiranju jednog takvog tima. Praktično, fleg-tim Mladenovca je eksperimentalni tim i videćemo kako će se sve to razvijati. Ovo je naše prvo takmičenje a imamo veliku želju da stabilizujemo postojanje ovakve selekcije kluba. Smatramo da je fleg tim osnova za animiranje novih igrača i baza za učenje istih osnova sporta iz koje, kao “polu-proizvod”, igrači prelaze u naredne selekcije kluba. Na kraju, do seniorskog tima stižu potpuno tehnički i taktički obučeni što im daje brzu “infiltraciju” u prvi tim kluba. Adaptacija takvog igrča u prvom timu je veoma kratka. Ako dodamo mogućnost obilaska škola i pravljenja selekcija u tim sredinama jasno se naslućuje da je “fleg” fudbal jedini pravi način da američki fudbal trajno zaživi u Srbiji, poručio je u ime mladenovačkih “Forestlanders”-a Željko Srećković.

Beogradski Vukovi su možda “najzvučnije ime”, ali kako ovo nije seniorsko već nadmetanje timova do 16 godina starosti, i u klubu iz prestonice najveći akcenat daje se na pravilan razvoj mladih sportista. O tome je govorio Andrej Tasić, nekada kvoterbek svog kluba i reprezentacije Srbije a sada trener fleg-ekipe Vukova koja se u prvom kolu “Trofeja Beograd” sastaje sa Suboticom:

– Naša ekipa je sastavljena delom od igrača koji su se već nadmetali u fleg-fudbalu, a delom od onih kojima će ovo biti prvi nastup te vrste. Mladi su, ima ih od 12, 13 pa do 16 godina, ali ono što je posebno važno istaći to je da se među njima nalaze neki koji su zaista sportski talentovani. U tim godinama mogli su da biraju da li će da se bave nekim drugim sportom, košarkom, fudbalom, rukometom, a oni su izabrali baš američki fudbal što daje posebnu draž celoj priči. Mene zanima i kvalitet ostale dece koja će učestvovati, jer za razliku od nekih početnih godina razvoja američkog fudbala kod nas, kada su već odrasli momci dolazili u klubove jer su na TV-u videli mečeve NFL-a, sada već polako imamo nove generacije, mlade igrače kojima je ovaj sport prvi kojim se ozbiljnije bave. Nas, sa druge strane, vreme nije poslužilo baš najbolje, s obzirom na to da treniramo napolju, ali mislim da smo se za ovih mesec dana dovoljno spremili da možemo da se nosimo i sa ostalim timovima na ovom turniru, kaže Tasić.

Ako su “Vukovi” spremni za mesec dana, šta reći za rivala “Highlanders”-a, ekipu Inđije, koja je tokom 2009. godine oko četiri meseca utrošila na pripremu svoje fleg-ekipe? Pred prvi meč turnira za “Trofej Beograda” u ime “Indiansa” govorio je njihov trener Duško Vesin:

– Mi smo ove godine dosta ozbiljni radili, spremajući naš fleg-tim oko četiri meseca za takmičarske nastupe. Ipak, zbog situacije oko formiranja Asocijacije i neophodnosti da se što pre svi resursi usmere na organizaciju najvažnijeg, seniorskog nadmetanja, vremena nije bilo da se dovoljno pažnje posveti i fleg-takmičenju. Stoga mi nismo trenirali od septembra, ali verujem da, iako sa prosekom od 13 godina u timu, predstavljamo kvalitetnog rivala ostalim ekipama. Na turniru koji som organizovali savladalli smo Vukove i Sremsku Mitrovicu, a bez obzira na to da dolazimo lišeni usluga nekoliko igrača koji su se u međuvremenu razboleli, u Beograd stižemo sa stavom da ti dečaci koji budu učestvovali treba pre svega da uživaju u ovom sportu, poručio joe Vesin.

Za kraj, još jedna najava početka. Sala IMR-a u Rakovici, subota 26. decembar. Od 11 časova počinje turnir za Trofej Beograda i to po sledećem rasporedu:

Highlanders – Inđija

Mladenovac – Legionari

Vukovi – Subotica

Vrbas – Pirot

Pobednici idu u polufinala, a finalni meč će biti odigran kada se okonča revijalni susret novinara koji je zakazan za 18 časova.