Kelti spremni za juriš

671

Prema starom keltskom kalendaru prvi veliki praznik u godini bio je tek – 1. februara. Pomalo čudno, bar sa današnje tačke gledišta kada sve počinje januarskim svetkovinama, ali “kašnjenje” je imalo smisla. Za Kelte. Čekali su da priroda podari prve plodove u novoj godini, te im je upravo to i bio povod za prvi veliki festival. U skladu sa tradicijom, “kašnjenje” ima smisla i u 2009. Neki timovi su u Superligi već dvaput nastupili, jagodinski Kelti još uvek čekaju na debitantski juriš.

Baš o tom, prvom nastupu u ovoj godini, ali i situaciji u klubu koji po organizaciji mnogima može da posluži kao uzor, govorio je predsednik Vladimir Živaljević. I ne čudi što uvod počinje pričom o organizaciji, jer malo koji klub može da se podiči činjenicama nalik onim koji kažu “Sponzor? Folksvagen. Trener? Trofejni, i kao igrač i kao strateg. Mediji? TV emisija o klubu svake sedmice, uz emitovanje snimaka svih nastupa, bilo onih kada su Kelti domaćini, bilo kada su gosti. Stadion? U izgradnji. I to samo za američki fudbal”.

Pa opet, za prvog čoveka jagodinskih Kelta sve to gotovo da je palo u senku dovođenjem novog stratega, ofanzivnog koordinatora Ljubiše Zdravkovića, koji je prvo kao igrač osvajao trofeje sa ekipom Kragujevca, a zatim i kao trener, jer je u 2008. bio pomoćnik Blaže Bojića, sadašnjeg sportskog direktora novosadskih Vojvoda.

– Samim dovođenjem Ljubiše Zdravkovića naša ekipa više nije ona “ekipa” koja je bila do sada. On ima iskustva i kao igrač, jer je osvojio sve što se moglo osvojiti u našem američkom fudbalu, ali i kao trener. Ono što je Zdravković doneo u tim jagodinski Kelta je od neprocenjivog značaja. Ekipa sada deluje mnogo ozbiljnije, jednostavno se drugačije radi. Treninzi su daleko rigorozniji, na primer ko ne ide u teretanu – ne može ni da se pojavi na treningu. Naravno, tu je i dalje Stevan Miletić, jedan od osnivača kluba, koji je na poziciji defanzivnog koordinatora. Uz njih je i ekipa jača iz dana u dan. Sam tim je podmlađen “fleg”-igračima, koji su prošle godine stekli iskustvo, potom nekim igračima iz Beograda i Niša, pa iako su nam tri startera odsutna u ovosezonskim izazovima – zaista sa nestrpljenjem iščekujemo naš prvi nastup, kaže Živaljević.

Iskustvo i mladost. Čuvena formula za uspeh. Mada, u jagodinskom slučaju, to je i kompletna promena mentaliteta, bar kada se o timskom duhu radi.

– Nama je na svakom treningu prisutno više od 80% igrača, nevezano za to da li je utakmica sutradan, ili do nje ima mnogo da se čeka. Pristup celoj priči je potpuno drugačiji, ozbiljnost je povećana do izvrsnog nivoa. To je sve pomalo neverovatno u odnosu na protekle godine, ističe predsednik Kelta, dodajući: – Ipak, meni se čini da su u svemu ovome ključni – naši “klinci iz fleg-a”. To su izgrađeni igrači od malih nogu, to je prava budućnost američkog fudbala. Njima je ovaj sport prvi. Jedini. Odrasli su uz američki fudbal i u američkom fudbalu. Kod nas ih je u ovom trenutku sedmorica, a i kvoterbek nam je mlad, prošle godine je bio junior. I kod njega je promena neverovatna, i fizički i igrački. Ipak, snaga ovog tima je njegova raznovrstnost, jer po 50% čine seniori, odnosno iskusni igrači, i već pomenuti mladići.

Iskusni i mladi igrači jagodinskih Kelta sa nestrpljenjem iščekuju prvi superligaški nastup. Nakon što je njihov klub bio slobodan u prvom kolu, u drugom će, u subotu 18. aprila, dočekati Inđiju. A za “Strawberry Celts”-e taj nastup ima poseban značaj…

– Našim igračima ta utakmica mnogo znači. Prošle godine su, u svom debiju pod opremom, u prijateljskom odmeravanju snaga upravo od Inđije doživeli debakl. Momci i dan-danas prepričavaju kako su u tom meču “izgoreli” u želji, i zato jedva čekaju revanš, i to onaj pravi, u takmičarskom duelu. Očekujemo “tvrdu” utakmicu, a nadam se da će je krasiti i fer-plej. Sa naše strane smo sve uradili da na tome insistiramo kod igrača, izjavio je predsednik Kelta.

Instistiraju u jagodinskom klubu i na mnogim drugim, za neke manje važnim, ali istine radi – izuzetno bitnim stvarima. Jedan od takvih primera je i odluka da cene karata za meč koji će se odigrati na stadionu “Put” od 13 časova – budu svega 20 dinara. Pritom, sav prihod biće namenjen Centru za decu sa autizmom.

– Iskreno, mislim da bi svi klubovi trebalo da krenu tim stopama. Ljudskost je to, ovde pomalo zaboravljena. Naravno, već ima svetlih primera pod okriljem SAAF-a, ali to bi, po meni, moralo da se konstantnije radi, a i da se svuda radi. Dobro se dobrim vraća, ne tvrdi to naš narod uzalud. Eto, mi smo krenuli tim humanitarnim korakom, a već smo naišli na izuzetne reakcije u našoj sredini. Na primer, više nam komunalne službe ne naplaćuju održavanje terena, čak nam se više ne naplaćuju izrada karata i plakata. Eto, koliko je to samo “mali korak”, a toliko dobra donosi. Pre svega deci sa autizmom, koja će imati posebnu tribinu za predstojeći meč, a i nama, kao klubu. Kada se o čovečnosti radi, tu nema gubitaka. A dobitaka je mnogo, ističe Živaljević.

Ljudskost. Zvuči tako čudno u ova vremena, zar ne? A nema onog ko ne bi pomogao… Ipak, pred jagodinskim Keltima su i brojni izazovi. Oni takmičarski, ali i oni razvojni.

– U sezoni pred nama cilj Kelta je da budu među četiri najuspešnija kluba Superlige. Mislim da su ta očekivanja sazdana na realnim pokazateljima, odnosno imajući u vidu spremnost igrača i disciplinu u klubu. Sa druge strane, kada je o razvoju reč, mi bismo da u naredne dve godine steknemo poverenje onih koji treba da pomognu izgradnju Kelts Arene. Kelti će tada, hteli – ne hteli, imati daleko veće ambicije. Imati svoj stadion, u svom vlasništvu, e – to je klub. Postojati ne kao podstanari, već kao “svoj na svome”. Kada budemo imali svoj dom, onda to prosto tera u nove akcije, u nove ambicije. Mi ćemo tada moći da uradimo mnoge korisne stvari za naš klub američkog fudbala, jer će na Areni moći da se organizuju raznovrsni događaji, od turnira, prvenstava, pa i do koncerata koji bi mogli da uvećaju prihode kluba. Ipak, ciljevi su, i dalje, oni takmičarski: konstatni timovi u seniorskoj, juniorskoj i “fleg” konkurenciji, rad na povećanju igračkog kadra. To su koraci koji su pred nama. Onda ćemo moći jednog dana da iz sopstvenih kapaciteta “stvorimo” 3 do 4 kvalitetna trenera, koji će svoje znanje prenositi nekim novim generacijama Kelta, zaključio je predsednik “Strawberry Celts”-a.